Onbezorgd op vakantie met uw Hyundai

De temperaturen gaan weer omhoog. Dit betekent dat we massaal met de auto op pad gaan. Richting een zonnige bestemming of gewoonweg een dagje naar een strand. Gaat u een lange trip maken met uw Hyundai, dan is het verstandig om van tevoren een aantal dingen te checken. Wij geven een aantal tips die u kunnen helpen.

Tip 1: Auto inpakken? Zet hem klaar!

Bezig met het uitzuigen van uw auto, het in- en uitladen van spullen, of zit u gewoon even te bellen? Realiseer dan dat in dit soort situaties verschillende systemen in uw auto draaiende zijn, zoals de radio, binnenverlichting of de elektrische achterklep. Al deze systemen verbruiken stroom. Zorg er daarom voor dat de 12-volt accu wordt bijgeladen door de motor te laten draaien. Voor hybride of elektrische auto's is het belangrijk dat de auto in de ‘Ready’ modus staat. Mocht u dit niet doen, loopt u het risico dat de 12-volt accu niet wordt bijgeladen en u op enig moment met een lege accu wordt geconfronteerd. 

Mocht de 12-volt accu ontladen zijn, dan neemt de opnamecapaciteit af. Twijfelt u over de conditie van de accu? Neem dan zeker contact op met uw Hyundai dealer. Zij kunnen uw accu door middel van een conditietest controleren en beoordelen of de accu binnenkort defect zal raken. Ons advies is om de accu optijd te vervangen om te voorkomen dat u op een verkeerd moment stil kom te staan.

Maar hoe zit het dan met de hoogspanningsbatterij van een volledig elektrische of hybride auto van Hyundai?

Een Hyundai welke volledig elektrisch is heeft een hoogspanningsbatterij en een 12-volt accu. Om hierbij de hoogspanningsbatterij in de beste conditie te houden, is het advies de AC laadprocedure te volgen, dus laden bij een standaard laadpaal. Wij adviseren om de hoogspanningsbatterij tot 100% op te laden, en deze minimaal één keer per maand bij te laden. Zorg ervoor dat bij een langdurige stilstand van de auto de capaciteit van de hoogspanningsbatterij niet onder de 30% komt.

Hybride Hyundai's zijn niet voorzien van een conventionele 12-volt accu, maar van een 12-volt lithium-ion polymeer batterij die geïntegreerd is in de hoogspanningsbatterij. Deze auto’s bevatten een beschermingssysteem voor de 12-volt accu om te voorkomen dat deze te zwaar belast of volledig ontladen raakt bij lange periodes van stilstand. Op het moment dat een hybride Hyundai niet wil starten, druk dan op de resetknop van de 12-volt accu ( in veel gevallen te vinden links van het stuur, vlakbij de knop van de tankklepbediening). Start daarna de auto binnen 15 seconden op normale wijze en rijd vervolgens minimaal 30 minuten om de 12-volt accu weer op te laden.

Tip 2: Controleer bandenspanning

Zorg ervoor dat de banden op de voorgeschreven druk staan voor dat u vertrekt. Dit is te controleren met de sticker die zich in de linker deuropening bevindt. Goede bandenspanning kan slijtage voorkomen en het bespaart brandstof. U kunt te allen tijde bij een Hyundai dealer terecht voor een advies op maat. Zo kan hij de conditie en profieldiepte van uw banden beoordelen en adviseren welke band het meest geschikt is voor uw Hyundai in combinatie met uw rijstijl.

Tip 3: houdt de vloeistoffen op peil

Het oliepeil is een cruciaal onderdeel om te controleren voor dat de reis start. Dit samen met het koelvloeistofniveau en de ruitensproeiervloeistof. Olie is erg belangrijk want het opereert als smeermiddel dat ervoor zorgt dat de motoronderdelen soepel blijven draaien. Als het oliepeil te laag is kan de motor schade oplopen. Koelvloeistof dient voor het op de juiste temperatuur blijven van de motor voor optimale prestaties. 

Tip 4: controleer uw verzekering en de APK

Het lijkt logisch, maar controleer voor de start van de reis of uw auto goed verzekerd is en of dat de APK nog geldig is. Voor een APK-keuring zit u goed bij een Hyundai dealer. In combinatie met onderhoud aan uw Hyundai is APK gratis.

Tip 5: Storingsmelding

Indien er tijdens de trip een storing tevoorschijn komt, dan is het altijd goed om te weten dat u zo snel mogelijk moet stoppen op een veilige plek bij een rood storingslampje. Bij een geel of oranje waarschuwingslampje kunt u nog wel even doorrijden naar de dichtstbijzijnde dealer om daar te kijken wat er mis is met uw Hyundai. Het is in ieder geval van belang dat u het instructieboekje raadpleegt.

Tip 6: Calamiteitenpakket

In het afleverpakket van uw Hyundai zit naast een mattenset ook een calamiteitenpakket met essentiële spullen voor wanneer u onverwachts pech hebt. Check voor dat u de reis gaat starten of dit pakket compleet is. Het is hierbij handig om het pakket binnen handbereik op te bergen in uw Hyundai. 

Tip 7: Hulp van de Hyundai pechhulp

Tot slot adviseren wij u om het nummer +31 88 366 39 99 van de Hyundai Pechhulp op te slaan in uw telefoon, zodat u dit nummer altijd bij de hand hebt als uw Hyundai toch ongepland met pech stil komt te staan. De pechhulp staat 24/7 voor u klaar. Er wordt altijd geprobeerd de auto op de plek zelf te repareren. Mocht dit niet lukken, wordt uw Hyundai naar een officiële Hyundai dealer gesleept. Natuurlijk krijgt u dan een vervangende auto tot uw beschikking zodat u de reis kunt vervolgen.

Aan de Hyundai Pechhulp zitten enkele voorwaarden verbonden. Controleer de voorwaarden voor vertrek om te bepalen of ze aansluiten bij uw reisplanning. Sluit als het noodzakelijk is een aanvullende reisverzekering af.