De nieuwe Hyundai Tucson: 

Een slimme SUV met een uit gesproken design

De nieuwe Tucson is de vierde generatie van Hyundai’s bestseller. Sinds zijn lancering in 2004 zijn er wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 1,4 miljoen in Europa. Daarmee is de Tucson de bestverkopende SUV wereldwijd. Hyundai’s nieuwste SUV verschijnt op de markt met een revolutionaire, ambitieuze nieuwe look die aansluit bij de nieuwe designfilosofie van Hyundai: Sensuous Sportiness.

Hyundai heeft de compleet nieuwe generatie Tucson onthuld: een ruime en toch compacte familie-SUV met een geavanceerd, experimenteel design met de allernieuwste technologie. Bovendien biedt de volledig nieuwe Hyundai Tucson het meest uitgebreide geëlektrificeerde motorengamma in zijn klasse zonder zijn ware SUV-karakter uit het oog te verliezen. De marktintroductie van de Tucson vindt januari 2021 plaats. Snel gevolgd door een plug-in hybride-versie en een sportieve N Line-uitvoering.

De nieuwe Tucson is ontworpen met behulp van geometrische algoritmen die tot stand kwamen met behulp van de allernieuwste digitale technologie. Dit proces, dat bekend staat als ‘parametrische dynamiek’, maakt gebruik van lijnen, oppervlakken, hoeken en vormen die zijn gecreëerd door middel van digitale gegevens om een ongekende, gedurfde ontwerpesthetiek te creëren. Hierdoor ontstaan prominente geometrische patronen, ook wel ‘parametrische juwelen’, waardoor de auto een progressief karakter krijgt.

Parametric Hidden Lights

Het meest in het oog springende element van de nieuwe Tucson is zonder twijfel de grille, waarin Hyundai op innovatieve wijze zogenoemde Parametric Hidden Lights heeft verwerkt. Is de verlichting uitgeschakeld, dan vallen de donkere geometrische patronen van de grille op en is er geen onderscheid tussen de designelementen en de kenmerkende LED-dagrijverlichting die naadloos in de grille is geïntegreerd. Wordt de dagrijverlichting ingeschakeld, dan verandert het donkerchromen design van de grille dankzij state-of-the-art halfspiegelverlichtingstechnologie in juweelachtige vormen. Het voegt een opvallend element toe aan het verder zeer clean ogende design.

Voorwaartse beweging

De parametrische juwelen vormen ook een prominent ontwerpelement op de flanken van de nieuwe Tucson. Scherp gestileerde oppervlakken zorgen voor een opvallend contrast tussen het gestroomlijnde silhouet en de wigvorm. Het suggereert een voorwaartse beweging, zelfs als de auto stilstaat. De strakke atletische vormen gaan naadloos over in hoekige wielkasten. Een chromen accentlijn met een scherpe parabolische vorm, beginnend bij de buitenspiegels en doorlopend tot aan de C-stijl, zorgt voor een luxueus contrast op het verdere doorgaans sportieve design. Van opzij gezien valt ook de scherpe en gewaagde karakterlijn op, die harmonieus aansluit bij het robuuste en ruige uiterlijk van de dynamische en hoekige wielkasten.

Verborgen achterruitwisser

De achterzijde van de nieuwe Tucson valt op dankzij brede achterlichten met parametrische verborgen lichtdetails. In de achterbumper zijn ook parametrische patroondetails met een driedimensionaal effect verwerkt. En de Tucson heeft als eerste Hyundai-model een verborgen achterruitwisser, verwerkt onder de spoiler. De hightech designelementen worden aangevuld door een Hyundai-logo van glad glas, dat er driedimensionaal uitziet maar eigenlijk niet uitsteekt, in tegenstelling tot het traditionele embleem van de autofabrikant.

Ruimtelijk INTERSPACE-interieur

Het ruime interieur van de nieuwe Tucson – door Hyundai INTERSPACE genoemd – is net zo uitgesproken als het exterieur. Hyundai past vormen toe die geïnspireerd zijn op watervallen. Ook opvallend zijn de dubbele zilverkleurige sierlijnen die van het middenpaneel naar de achterportieren lopen en de luchtventilatieroosters die van de portieren overlopen naar de middenconsole.


State-of-the-art technologie en connectiviteit

De volledig digitale cockpit bestaat uit een 10,25-inch instrumentencluster en een 10,25-inch AVN-T-touchscreen. Beide schermen zijn volledig te personaliseren. Het kleurenthema van de digitale cockpit verandert bijvoorbeeld afhankelijk van de gekozen rijstand.


Meer comfort en gebruiksgemak voor elk type bestuurder

Dankzij nieuwe voorzieningen biedt de Hyundai Tucson nog meer comfort. Een primeur voor Hyundai is de zogeheten Multi-Air Mode-technologie, die bestaat uit een combinatie van directe en indirecte ventilatieopeningen voor de airconditioning en de verwarming. Het creëert een aangenamer binnenklimaat met behulp van een geleidelijke, zachte luchtstroom. Bij activatie van de Multi-Air Mode stroomt er geleidelijk lucht uit de nieuwe multi-air slots voorin, naast de normale ventilatieopeningen. Het totale volume qua verspreide lucht blijft hetzelfde en is daarom net zo effectief in het koelen of verwarmen van het interieur. De geleidelijke uitstroom van de lucht voorkomt echter onaangenaam direct contact met een sterke koele of juist warme luchtstroom.

De klimaatregeling met drie zones is nu ook geschikt voor zowel de passagiers achterin als de inzittenden voorin. Bovendien zorgen geventileerde en verwarmbare stoelen voorin en verwarmbare stoelen achterin voor meer comfort voor bestuurder en passagiers.


Aanzienlijk meer interieurruimte

Hyundai bouwt de geheel nieuwe Tucson op een eveneens geheel nieuw platform. Dit heeft niet alleen geresulteerd in dynamischere proporties, maar ook in een veel ruimer interieur. De Tucson is ten opzichte van de vorige generatie 20 millimeter langer, 15 millimeter breder en de wielbasis is met 10 millimeter toegenomen. Daardoor is de SUV ruimer dan ooit tevoren. 

Passagiers achterin genieten van 26 millimeter extra beenruimte. Dit is bereikt door een slimme plaatsing van technische aandrijfcomponenten, zoals een batterij onder de achterbank. Afhankelijk van de motorisering is de bagageruimte vergroot met 33 tot 107 liter inhoud. De bagageruimte meet nu 620 of 1.799 liter inhoud met neergeklapte achterbankleuning.

Hyundai SmartSense-veiligheidssystemen in de nieuwe Tucson:

 • Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) met Function Turning en herkenning van auto’s, fietsers en voetgangers
 • Leading Vehicle Departure Alert (LVDA)
 • Highway Driving Assist (HDA)
 • Navigation-based Smart Cruise Control Curve (NSCC-C)
 • Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)
 • Blind Spot-Collision Warning (BCW)
 • Blind-spot Collision Avoidance Assist (BCA)
 • Safe Exit Warning (SEW)
 • Remote Smart Parking Assist (RSPA) – alleen op hybride- en plug-in hybride-versies
 • Surround View Monitor (SVM)
 • Blind View Monitor (BVM)
 • Rear Occupant Alert (ROA)
 • Lane Following Assist (LFA)
 • Lane Keeping Assist (LKA)
 • Driver Attention Warning (DAW)
 • Rear Cross Traffic Collision Warning (RCCW)
 • Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA)
 • High Beam Assist (HBA)

Afmetingen

 • Lengte: 4.500 mm (+20 mm)
 • Breedte: 1.865 mm (+15 mm)
 • Hoogte: 1.650 mm (+5 mm)
 • Wielbasis: 2.680 mm (+10 mm)
 • Overhang vóór: 895 mm 
 • Overhang achter: 925 mm 
 • Beenruimte achterin: 996 mm (+26 mm) 

Bagageruimte:

Minimale (achterbank rechtop) en maximale bagageruimte-inhoud (achterbank neergeklapt): 

 • Benzine: 620-1.799 liter 
 • Benzine 48V: 577-1.756 liter
 • Hybride: 616-1.795 liter

Rijke veiligsheidsuitrusting 

Hyundai levert de nieuwe Tucson niet alleen met vijfjaar fabrieksgarantie zonder kilometerbeperking, maar ook met de nieuwste veiligheids- en rijhulpsystemen die het merk bundelt onder de noemer Hyundai SmartSense. Het complete veiligheidspakket is uniek in het segment van de Tucson en geeft extra gemoedsrust aan de koper.

Overzicht line-up:

 • 1.6 T-GDI Smartstream 110 kW (150 pk) met 48V mild hybrid – 2WD
 • 1.6 T-GDI Smartstream 169 kW (230 pk) hybride – 4WD
 • 1.6 T-GDI plug-in hybride 

De hybride-versie van de Tucson heeft een nieuwe 1,6-liter T-GDI Smartstream benzinemotor, een 44,2 kW sterke elektromotor, een 1,49 kWh lithium-ion-polymeerbatterij en een zestrapsautomaat. Er is bij deze versie keuze uit voorwiel- of vierwielaandrijving. Met een systeemvermogen van 169 kW (230 pk) is dit voorlopig de sterkste aandrijflijn in het gamma.

Hyundai levert ook een aandrijflijn met 48-volt mild hybrid-technologie. Dit is een 1,6-liter T-GDI Smartstream-benzinemotor met 110 kW (150 pk) vermogen en voorwielaandrijving met een Intelligent Manual Transmission met zes versnellingen (6iMT).

Slimme iMT-zesversnellingsbak

Om brandstof te besparen, koppelt de iMT de motor los van de transmissie nadat de bestuurder het gaspedaal loslaat. De auto komt zodoende in de vrijloopmodus. In een fractie van een seconde start de motor weer in dezelfde versnelling zodra de bestuurder de rem of het gaspedaal intrapt, dankzij het vermogen van de Mild Hybrid Starter Generator (MHSG). 

Continuously Variable Valve Duration

De 1.6 T-GDI Smartstream-benzinemotor is voorzien van innovatieve Continuously Variable Valve Duration-techniek (CVVD). Deze vorm van continu variabele klepbediening werkt twee kanten op: niet alleen verbetert de techniek de prestaties van de motor, CVVD reduceert ook het verbruik en de emissie. De variabele klepbediening reguleert afhankelijk van de rijomstandigheden de tijd die de inlaatkleppen geopend en gesloten zijn.